Att ge en häst till ett barn innebär mycket ansvar, både för barnet och föräldrarna. Men det är också en möjlighet för barnen att lära sig att ta hand om ett djur och att ta ansvar. Det uppstår helt klart en del tankar och funderingar som man måste vara på det klara med innan man impulsköper en häst.
Har ni tiden?
Även om ni ger barnen häst så kommer ni som föräldrar att ha huvudansvaret. Visar det sig att hästen misskötts så är det ni som blir anmälda, inte barnen, så var medveten om att hästägande lägger mycket tid och ansvar på er också.En häst ska besökas och ridas flera gånger om dagen för att må bra. Och barnen har även rätt till fritid utanför stallet såsom fotbollsträningar och tid att göra skolarbete. Om de inte har tid att rida, måste ni motionera hästen. Och man köper sällan en fullvuxen, stor häst åt sina barn så det är också möjligt att ni inte kan rida hästen själv.Tänk också på att hästarna är flockdjur och mår bäst som de får umgås med sina artfränder, alltså andra hästar. Att bara ha en häst kan leda till ett deprimerad eller stressat djur som helt enkelt inte mår bra.
Har ni ekonomin?
Det är inte bara priset på hästen som kostar. Det är även allting man måste ha till. Fodret är en kontinuerlig kostnad som varierar väldigt mycket beroende på hästens storlek, ras och aktivitetsnivåer. Det finns en guide som ni snabbt kan fylla i och testa er fram till hur mycket hästfoder ni behöver köpa varje månad. Räkna åtminstone med 1500 kronor i månaden.
Har ni utrymmet?
Hästar gillar lugn och ro. Visst kan man lära en häst att bo vid trafikerade vägar, men det är alltid bättre för dem om deras hage och stall är en bit bort från alla oljud. De ska också ha plats att sträcka på benen, en halv hektar eller mer är att föredra. Det är lagligt att hålla hästar utomhus året om, men under de kalla månaderna måste de ha tillgång till en torr och vindfri plats där de kan sova, såsom en ligghall i hagen.