Vacker till festen

2703364-woman-party-dress-drink-champagne-glass

När hela familjen ska på fest tillsammans kan det kännas trevligt att satsa på en viss enhetlighet i familjens klädsel. Klädmärken lanserar ibland ”mini me”-kollektioner med liknande plagg i barn- och vuxenstorlek. På så vis kan till exempel mor och dotter gå på fest i likadana klänningar – kolla till exempel på förra årets kollektion från D&G för att få inspiration.

Det går förstås bra att välja något mer diskret om man så föredrar, till exempel en viss färgskala eller en detalj som återkommer i allas klädsel. Tycker du att enhetlighet känns uppstyltat så strunta i idén och låt var och en hitta sin egen stil. Det absolut viktigaste är alltid att hitta en stil som bäraren trivs med och denna princip gäller för hela familjen. Tvinga inte på ett motsträvigt barn en obekväm finklänning eller skjorta bara för att du tycker det är sött. Det ska vara kul för alla att gå på fest.

Vilken typ av klädsel man väljer beror huvudsakligen på vilken typ av fest det är. Gäller ingen speciell klädkod för tillställningen är det fritt fram att klä sig som man känner för. För pappan är till exempel en enkel mörkblå kavaj snygg till nästan allt, och den passar året om. Bär kavajen över en skjorta för en uppklädd look, eller med en t-shirt under för en mer ledig känsla.

Eftersom manligt mode ofta är relativt återhållsamt, blir det ännu viktigare att detaljerna är rätt. Ett armbandsur i klassisk stil signalerar genast välkläddhet. Ett snyggt armband är en annan accessoar som fulländar looken. ”Skorna gör mannen” lyder talesättet och det stämmer att skorna kan utgöra pricken över i:et eller helt skjuta stilen i sank. Lämna gympaskorna hemma och välj istället ett par klassiska läderskor.

För mamman är den lilla svarta alltid ett säkert kort. Bröllop är det enda undantaget, då helsvart inte är att rekommendera. Är klänningen enkel så är det desto viktigare att matcha med skor och accessoarer som skapar en intressant look, gärna i starka färger. Skärp, örhängen, armband och väska sätter stilen.