Saker att köpa under graviditeten

När man väntar barn kan det verka som om man helt plötsligt lever ett annat liv. Rutiner kan vändas uppochned och samtidigt måste man förbereda för vad som verkligen kommer att vara ett helt nytt liv.

209457-pregnant-woman-showing-stomach

Kläder för både mamma och baby

Det är inte alla som köper graviditetskläder, men de som gör det har nästan alltid bara goda saker att säga om dem. Det är många butiker som säljer kläder för gravida och medan fokusen naturligtvis ligger på bekvämlighet är det fortfarande inte svårt att hitta kläder som även är snygga. Vid senare skeden i graviditeten är den även skönt att ha ett par onesies till hands när barnet väl kommer. Det viktigaste av allt när det gäller babykläder är att de är mjuka och sköna.

Kosttillskott

Medan man är gravid har kroppen ökade behov av vissa ämnen, ett sådant är järn och finns i produkter som lever, frön, fullkornsprodukter och blodmat som blodpudding och paltbröd. Järn bidrar bland annat till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin, men det hjälper även till att minska trötthet och utmattning. När man är gravid måste man producera mer blod för att förse det till fostret, järntillskott hjälper bra med detta och de flesta som varit gravid kan nog även styrka att man lätt kan bli både trött och utmattad.

Ett annat ämne som ofta rekommenderas till gravida är Folsyra. Detta är egentligen en B-vitamin, B9 för att vara specifik. Det är ett vattenlösligt vitamin som finns i produkter som linser, bönor och mörkgröna grönsaker som till exempel sparris, broccoli och spenat. Folsyra behövs för produktion av röda blodkroppar och proteiner. Ett normalt dagligt intag för både män och kvinnor är mellan 240-300 µg , men gravida och ammande kvinnor bör få i sig upp till 400 µg.

Vila är också viktigt

Det är viktigt att äta rätt när man väntar barn, men det är också väldigt viktigt att se till att man sover. Det är inte alltid jättelätt att sova när man väntar ett barn, men det gäller att försöka göra det så gott man kan. Detta är för att din kropp ska kunna återhämta sig och låta dig få en chans att faktiskt vila lite. Det är en nästan en kamp att vänta ett barn, så att ge dig själv den bästa chansen att hantera det, är genom att äta rätt och sova mycket. Det gör att du och ditt barn kommer må bra!