Lek med ditt barn

Lekar och ett naturligt samspel sker oftast spontant när vi umgås med våra barn. Under olika delar av ett barns uppväxt är det viktigt att tillfredsställa barnens behov på olika sätt. En ettåring har mer behov av närhet medans en treåring exempelvis kan behöva förfina sina motoriska färdigheter och behöva repetitionsinriktad lek som att lägga pussel eller gå upp för trappan upprepade gånger.

Det kan räcka med att visa engagemang

Att se till att ägna mycket tid åt sina barn när de är små kommer du garanterat inte att ångra. Du kanske inte alla gånger måste delta aktivt i barnens lekar, då barn lekar många gånger alldeles utmärkt på egen hand. Som förälder kan det kan räcka med att visa engagemang och bjuda på dig själv genom att skämta och visa att du har humor inför barnen. Ett passande koncept kan vara överraska dina barn med roliga maskeradkläder. Billiga och lekfulla utstyrslar både för barn och vuxna går att hitta på olika ställen, bland annat på Zingland.se som du hittar i länken ovan-. Maskerader är ett toppen sätt att få igång en rolig lek med barnen.Barns fria lek på raster mellan skoltimmarna förknippas ofta med en tid då barnen på egen hand får välja själva vad de ska göra. I en artikel i Aftonbladet skrivs det om jämställdhetsexperten Ingemar Gens tankar om att den fria leken är ett överskattat fenomen. Han menar att barnen tvingas in i olika roller på grund utav att vissa starkare barn ser till att styra vilka som får vara med och leka eller inte. Ingmars lösning är istället att föräldrar eller förskolepersonal också ska engagera sig i leken så att det kan vara utvecklande för alla och att ingen blir utelämnad eller mobbad.

Lek ger hälsosamma barn

En brittisk studie visar till och med att vuxna personer som inte växte med tillräckligt mycket lek och samspel mellan sina föräldrar tenderar att bli mer överviktiga och generellt sett också levde mer ohälsosamt. Barn som lekte mycket kreativa och aktiva lekar med sina föräldrar levde ett friskare och sundare liv senare som vuxna. De hade generellt sett en bättre kosthållning och motionerade också mer regelbundet.