Bärsjalar

En bärsjal är ett samlingsord för olika typer av sjalar som du bär din bebis i. En bärsjal är ingen ny uppfinning utan man kan spåra dess ursprung tillbaka till de gamla egyptierna som levde under faraonernas tid. Även indianstammarna i Amerika använde sig av sjalar för att bära små barn i och de var till stor hjälp när de förflyttade sig långa distanser till nya jaktmarker. Det är lätt att förstå varför bärsjalar fortfarande idag används då de har många praktiska fördelar, men de ger också en mycket nära kontakt med barnet.

Fördelar med bärsjalar

Att använda en bärsjal passar perfekt för dig som gör något aktivt och vill ha händerna fria. Du kan till exempel göra hushållssysslor, passa ett lite äldre barn eller handla i butiker samtidigt som du tar hand om minstingen. En bärsjal är också ett perfekt hjälpmedel om du reser mycket kollektivtrafik då du slipper trilskas med en oflexibel barnvagn.Många uppger också att barnet blir gladare och lugnare av att bäras i en bärsjal. Barnet blir också bättre på att kommunicera med dig och behöver skrika mindre för att få din uppmärksamhet, istället använder barnet sig mer utav ansiktsuttryck – för att till exempel kommunicera att det är hungrigt.

Att välja rätt bärsjal

Det finns ett otaliga variationer av bärsjalar. Några exempel är: bärpåse, ringsjal, långsjal, vävd sjal, kvadratisk bärsjal och dessutom en finns uppsjö av bärselar. Det är svårt att orientera sig bland alla olika typer och när du väl har hittat rätt produkt för dig kan du behöva inhandla dem på nätet då butiker ofta har ett begränsat utbud. Ett bra tips är att prova några bärsjalar innan du köper dem, eftersom olika bärsjalar passar olika föräldrar.

Ergonomi

Vi har redan konstaterat att det finns väldigt många bärsjalar att välja mellan. Oavsett vilken typ du väljer finns det dock en del riktlinjer att tänka på. För barnets säkerhet bör du i en bärsjal kunna se barnets ansikte; barnets rygg måste också befinna sig i en naturlig position. Vidare ska barnets ansikte vara så nära att du kan ge barnet en puss och se till att hakan inte trycks mot bröstet (då det kan förhindra andning). Säkerhetsaspekterna är viktiga att tänka på när du investerar i en bärsjal, men ett tips är att titta på de bärsjalar som får säljas i USA då de hittills haft ett lite strängare regelverk än många europeiska länder.