Aktiviteter på kalaset

barnlekarNär det vankas barnkalas så gäller det att planera in aktiviteter på kalaset så att det finns något så att inte barnen blir stillasittande, tänk vilken kaos om inget finns att göra!!För den noggranne så kan man göra ett tidsschema över hela kalaset med punkter då vissa saker ska ske, självfallet så gäller det att vara flexibel i schemat om man inser att barnen har det väldigt skoj så får man skjuta på saker och ting. Det är alltid bra att planera in några extra lekar eller ha något spel i backfickan om det skulle visa sig att det blir dötid i schemat. Det finns massor av roliga leksaker och spel att beställa hem via nätet som kan vara bra att ha utifall man kan komma att behöva det. Om inte så kan det bli en extra julklapp ifall man inte behöver använda det på kalaset.Här kommer det några bra tips på aktiviteter och lekar som kan passa på ett barnkalas

  • Om vädret tillåter att vara utomhus så finns det bland annat säckhoppning som gillas av de flesta.
  • Gömma nyckel fungerar utmärkt både inomhus och utomhus, välj något som kanske syns extra bra som en vuxen gömmer på lämplig ställe och som barnen får leta reda på.
  • Fyll några burkar ett antal räknade godisar och de får gissa hur många som finns i burken, närmast vinner. Efter avslutad tävling kan alla äta upp innehållet i burken.
  • En klassisk fiskdamm är något som bara måste finnas på ett kalas, ett enkelt spö med lina och en klädnypa plus ett upphängt lakan kan fungera utmärkt.
  • Ställ upp ett bord där barnen kan sätta sig för att pyssla en stund om de känner för det, måla eller rita.

Blandat med lekar och stoj, kommer också fikat in som ett välkommet avbrott. Själva fikat kan vara en aktivitet i sig, då exempelvis var och en får en muffins med frosting som de får dekorera själva. Räkna med att en del barn slänger i sig och är klara på ett ögonblick, medans andra tar lite längre tid på sig att bli färdiga. Man kan säga att ingen får gå från bordet innan klockan ringer, så har alla ro att sitta och fika färdigt. Är kalaset lagt under tid man behöver äta, kan  till exempel korvgrillning ligga på schemat och var och en får grilla sin egna korv.Låt inte hela kalaset vara upplagt utifrån lekar som ska lekas, utan ge barnen lite egen tid också som dom får styra över. Barn kan faktiskt hitta på egna lekar också. Har dom svårt att komma igång med någon lek, kan det finnas en förslagspåse med saker som de kan välja ur för att leka fritt.